تعیین مشخصه های فیزیکی و مدل سازی رگرسیونی جرم و حجم پرتقال رقم محلی دزفول
حسن مسعودی1* و عباس روحانی2
1- استادیار گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز 2- استادیار گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در این پژوهش 100 نمونه تصادفی از میوه پرتقال (رقم محلی دزفول) پس از برداشت از باغ به آزمایشگاه منتقل شده و اندازهگیریهای مختلفی برای تعیین مشخصههای فیزیکی اصلی شامل سه بعد هندسی، جرم میوه ، حجم میوه و سطح تصویر میوه انجام شد. نتایج تجزیه واریانس دادههای آزمایشگاهی نشان داد که در مدل اول بین جرم و حجم پرتقال و سه بعد ارتفاع (h)، پهنا (w) و ضخامت (t) آن رابطه معنیداری در سطح یک درصد وجود دارد. مقادیر ضرایب تبیین (R2) معادلات رگرسیونی تخمین جرم و حجم پرتقال برحسب ابعاد سهگانه آن نشان داد که معادلات ارائه شده میتوانند 97/95 و 01/98 درصد تغییرات جرم و حجم پرتقال را به ترتیب توجیه نمایند. در مدل رگرسیونی دوم، ضریب همبستگی پیرسون بین سطح تصویر با جرم و حجم به ترتیب برابر با 979/0 و 966/0 بدست آمد. این همبستگی در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد. در مقایسه عملکرد دو مدل رگرسیونی ارائه شده در این پژوهش با یکدیگر، بر اساس کوچکی شاخصهای RMSE و MAPE و بزرگی EF ، عملکرد مدل F(h,w,t) بهتر از مدل F(A) بود. مقادیر ضریب تبیین (R2) معادلات رگرسیونی ارائه شده بیانگر دقت بالای این معادلات در برآورد جرم و حجم پرتقال است